Fransk arkitektur

Fransk arkitektur er utroligt fascinerende. I løbet af tiden er der opført mange verdensberømte skulpturer, bygninger og monumenter, som går for at være blandt de flotteste bygningskunstværker og største turistattraktioner i verdenshistorien. Det er utroligt spændende at følge udviklingen i, hvilke strømninger og stilarter der har været dominerende for den franske arkitektur i løbet af tiden. Blandt de dominerende stilarter finder vi gotik, rokoko og barok samt modernisme og funktionalitet. De forskellige strømninger markerer store skift i fransk kultur og historie.

Funktionalismen og modernismen er blandt nogle af de nyere stilarter indenfor den franske arkitektur, der kom frem omkring 1900-tallet i forbindelse med at disse retninger afløste historicismen. Særligt efter 1945 kom stilarten til at dominere.

Eiffeltårnet er blandt de mest populære monumenter i Frankrig. Når vi taler om den franske hovedstad Paris, er Eiffeltårnet normalvis det første, der kommer til vores sind. Men vidste du, at det verdensberømte tårn faktisk blev bygget og opført til ’Paris International Exhibition’ i 1889 i forbindelse med århundredet for den franske revolution? På tidspunktet for dets indvielse var det verdens højeste monument. Det byder på mere end 7 millioner besøgende hvert år, og det anslås, at mere end 250 millioner mennesker har besøgt tårnet siden færdiggørelsen. I dag er Eiffeltårnet det mest besøgte betalte indgangsmonument i hele verden.

Den katolske domkirke Notre Dame er ligeledes på listen over verdenskendte monumenter i Paris. Notre Dame er opført i den ældre gotiske stil tilbage omkring 1200-tallet og går den dag i dag for at være en juvel af fransk arkitektur; kirken antages således også at være blandt de smukkeste kirker i verden.