Låneguide: Sådan finder du det helt rigtige lån

Gør du overvejelser om at tage et lån? Det kan være, at du ønsker at komme på en længere rejse, mangler en ny cykel eller ganske enkelt har brug for lidt ekstra penge til at få hverdagen til at hænge sammen i en periode. Hvad du ønsker bruge lånet på samt din økonomiske situation, vil som regel diktere hvilken lånetype, der er den helt rigtige for dig. I det følgende kan du derfor læse om forskellige typer lån. 

Forbrugslån 

Et forbrugslån er – som ordet indikerer – til al slags “forbrug.” Det vil sige, at lånet kan bruges til alt fra at købe ny computer til at tage ud og rejse. Af samme grund er dog også tale om lidt mindre beløb, og det vil derfor sjældent egne sig til at låne til for eksempel et bilkøb. Forbrugslånet kan enten tages gennem din bank eller en online udbyder. Som regel vil banken dog stille lidt flere krav til dig og din privatøkonomi, end det er tilfældet hos en online udbyder. Et godt råd er at indhente et tilbud fra din bank, og derefter sammenligne de tilbud som forskellige online låneudbydere har for at se, hvor du kan få det bedste og billigste forbrugslån. 

Kviklån

Et kviklån er til dig, der har brug for et mindre beløb her og nu. Det kan for eksempel være, at din mobiltelefon er gået i stykker, og du bliver nødt til at få en ny med det samme. Her kan kviklånet være en løsning, da du som regel vil have pengene på din konto i løbet af en dag eller to. Derudover er fordelen ved kvikånet, at de fleste bliver godkendt til det – så længe ansøger er over 18 år gammel og ikke er registeret i RKI. Det vil sige, at der ikke stilles ret mange krav til privatøkonomiske forhold. Til gengæld er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være en række skjulte gebyrer ved kviklån, som kan gøre det noget dyrere og mere uigennemskuelige end andre typer lån.

Realkreditlån

Realkreditlånet er til dig, der specifikt ønsker at købe en bolig. Det kan således ikke bruges til andre formål. Lånet er særligt, fordi det tages direkte i obligationer, og obligationsmarkedet udsving derfor dikterer, hvad lånet kommer til at koste. Det betyder faktisk, at det som regel er et af de allerbilligste typer lån, du kan tage. Står du og skal købe ny bolig, er dette altså oftest den låneløsning, du bør vælge.

Banklån

Et traditionelt banklån kan tages til flere forskellige formål. Det er som regel muligt at tage et noget større lån, end hvis der for eksempel er tale om forbrugslån gennem banken. En af de store forskelle ved at tage et banklån frem for lån gennem en online udbyder, er, at du vil få rådgivning gennem hele processen, og at banken ikke vil låne dig mere end din privatøkonomi kan bære. Dermed kræver det også noget mere at blive godkendt til det lånebeløb, du har i tankerne. Desuden låner banken ikke, medmindre du er meget specifik omkring, hvad pengene skal bruges til.